Доц. Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен

Очаква се броят на заразените да се увеличи
8 мар 2020 11:15, Ния Христова
116
Доц. Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен
Снимка: БГНЕС
През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус да се увеличат, прогнозира Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница, в ефира на bTV. 
 
Според него всеки доказан случай зарязява поне още трима и в рамките на две седмици от един заразен се появяват 40 нови случая. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, коментра той. 

Симптомите на коронавируса не се различават от тези на грипа. Според Мангъров, колкото успяваме да се справим с грипа, токова ще успеем да се справим и с коронавируса. 
 
Атанас Мангъров отбеляза това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. 
 
" В 80% от случаите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да навлизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къда да се натанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува", обясни Мангъров. 
 
Системата би изпушила за седмица, ако всички, които са доказани, че са заболели от коронавирус се хоспитализират. 
 
"Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими", допълни Мангъров. 
 
"Двата случая у нас не отговарят на профила на хора, които се очакваше да имат коронавирус. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се зарязат, очевидно около тях има други хора, които са заразени. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип", допълни Атанас Мангъров. 
 
Той смята, че ако се разширят критериите, по които се изследват болните за коронавирус, е много вероятно да излязат и други случаи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koi migrant ste iska da idva v eu i da umira ot grip?! Na voina kato na voina...nomera s isliamska darjava i burkite beshe kratko...star voenen teater...christianskia armeiski moderen teater prodaljava s maski, protivogazi, medicinski rabotnici...pak skriti armeiski lica na anonimni boici...vse pak novite iztrebiteli ne sa proizvedeni oste, a ima nujda ot oste pari i oste strahove...zasileni moderni zdravni proizvodstva, pari prim. sled 2svetovna voina naselenieto na Planetata pochti se udvoiava
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ot katastrofi umirat po 790 dushi na godina v rbg...ot otroven vazduh i voda dosta poveche...
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 923-*** функционални неграмотници дадоха минуси!
88
5
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Не, въобще не е опасен.Само натръшка хиляди китайци, та им се наложи да построят болници за 48 часа, на италианците пък им се наложи да блокират под карантина цяла северна Италия, в Япония е горе-долу същото, иначе той вируса не е опасен.Няма значение, че пръскат с дезинфектанти навсякъде...к'во като е като обикновен грип-нека си пръскат.Не, въобще не е опасен.
87
1
 
4
 
! Отговори
555 преди 4 години
Да не забравяме, че по долу и по нагоре всички са професори. СМЪРТ НА БГ ХЕЙТЪРИТЕ!!!
86
0
 
1
 
! Отговори
555 преди 4 години
До 97 е по опасни са мръсните, умрели хейтъри и от грипове и вируси и тнт. Ако сме на живо всички ще изинем, ида о по читавите останат!!
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този "доцент" според мен е умо побър кан! Как може такова невежество! И изобщо защо му дават думата? Значи от грипа умира по 0.5-1 човек на 1000, а от коронавируса 35 на 1000! Да не говорим колко по заразен е коронавируса. Боледува се по-дълго. Абе тотален ръб е този Мангъров.
84
6
 
13
 
! Отговори
Палачинката преди 4 години
Инкубационнен период от 2 седмици,случаи на повторно заразяване.висока смъртност.ходи на баба ми да разправяш,че не опасен
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3% смъртност изобщо не е опасно.това което не те убива те прави по-силен.
82
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те затова тошкова тръбят по цял свят и под карантина и кораби и хотели и не им дават да излизат, щото е бил като обикновен грип.
81
7
 
8
 
! Отговори
танер преди 4 години
не е опасен разбира се само малко се умира от него но като вземем ниската му смъртност от от около 3% официални данни но те реално са около 10 % всчико е наред господин мангърво ако не се лъжа преди дни имаше статия как казвате точно обратното колко бил опасен вируса ще гледам да я намеря
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак семантични грешки!Чети: Коронавирусът не е особено безопасен!
79
0
 
10
 
! Отговори
Руска рулетка преди 4 години
"Не всички, които се разболеят, ще умрат."
78
10
 
23
 
! Отговори
Коронавирусът преди 4 години
Доц. Мангъров не е особено умен!
77
35
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият вирус вярно е дошъл от прилеп ама се е пренесъл върху човека по полов път.
75
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не е опасен ама е малко по- опасен. Нещата почват да ги изопачават, за да остане тоалетна хартия. Малко цифри за четящите: заразност на сезонен грип-1.3 , новия 3.6(за няколко цикъла единия заразява 40 другия 3000!). Предава се и по повърхности-дъълго време. Заразен без да е болен преносителя. От грипа оздравят за макс седмица, а от короната 2, 3 седм до месец. Смъртност на грипа 0.1 ; на новия 3.6. Ако те лекуват! В интензивно 20%. Като няма място в болниците- бог знае...
74
0
 
21
 
! Отговори
честно преди 4 години
Щом се мре от него не е и безопасен!
73
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Драги журналистчета, четете си текстовете преди публикуването им. Толкова правописни грешки...
72
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според моето изследване само Боко е приностител на вируса, той е стар индианец и не мое да е нулев, щото винаги и e първи. Няма друг българин да се мотае за щяло и нещяло по цял свят и да прегръща и целува де кой хване. После с придворните *** на жипката из Българията и те ти булка Спасовден. Томито е редовен пасажер и е от Габрово, а за Плевен има няколко възможности.